Inne & Ute
OM BLOGGEN  |  KONTAKTA OSS    

Ut och grilla!


Foto från Alltommat.se

Här nere i södraste södern har vi bästa sommarvädret just nu, 24 grader och knallblå himmel. Jag har redan mer färg än jag fick på hela förra sommaren. Bonnabränna såklart - heter det så också utanför Skåneland? Till dagens recept, Grillad lammentrecôte med caesardressing och vitlökspotatis, MUMS! Det går bra med annat kött också, fläskfilé till exempel. Det är många ingredienser i såsen - men oj så god den blir. För att fullända måltiden så korka upp en Kumkani Shiraz (nr 12341), en gammal favorit som jag nästan glömt bort. Ha en fin helg!

Färgglatt och viktorianskt


Välkomnande entré med ett enkelt hjärta och en nyskapande trappa draperad i färgglad matta

Det här viktorianska huset tar begreppet "vit bas med accenter" på högsta allvar och ger många inspirerande exempel på hur snyggt det är att kombinera många knalliga färger med en lugnare vit bakgrund. Trappan här ovanför är ett strålande bevis på kreativitet  - eller vad sägs om idén att klä den i inte mindre än sex ihopsydda mattor från IKEA? Otroligt coolt! Färgklickarna fortsätter i köket - inte minst på de öppna hyllorna där porslin i en mängd glada färger trängs om både utrymme och uppmärksamhet. Det tillbyggda vardagsrummet i anslutning till köket är minst sagt ljust och luftigt. De vita sofforna med i huvudsak röda, gula och rosa följeslagare känns som helt rätt val. Den här typen av inredning gör mig glad. :-)


Bilder: Living Etc

Termomuggar


Vänster: Mugg från Bodum (Bild: danskdesign.nu)
Mitten: Muggar från Menu (Bild:
danskdesign.nu och frapp)
Höger: Mugg från Stelton (Bild:
frapp)

Måste göra ett inlägg om min nya passion - termomuggar. Sedan Malin bjöd mig på kaffe ur de fantastiska White Plain från Royal Copenhagen har jag spanat runt lite efter andra varianter på termomuggar. För er som inte testat så är dessa muggar alltså specialbyggda och blir inte varma på utsidan medan innehållet håller sig varmt lite längre (enligt reklamen). Jag hittade en hel del och ovan ser ni muggar från Bodum, Menu och Stelton. Menumuggen med Verner Panton-mönster gillar jag skarpt, även Menumuggen Love tycker jag är fin. Bodum är Bodum och dessa blir inte mitt val denna gång. Steltonmuggen påminner faktiskt om min tandborstmugg i sommarhuset och minskar därmed mitt kaffesug en smula. Överst på tronen, helt ohotad, love at first sight...White Plain. Min fina sambo hade fattat det hela och numera är jag lycklig ägare till fyra stycken! (Tips: Om någon har vägarna förbi så kan man köpa 4 st för 499 DKK på Kastrup)


White Plain (Bild: Royal Copenhagen)

Vårteckenutmaning - vecka 6



Pelargonerna i knalliga färger skänker härlig färg till terrassen. Måste ha fler!

Nu går det inte att kalla det vårtecken längre - när vårteckenutmaningen från Humlebacken går in på sin sjätte vecka känns det snarare som sommartecken här i Lund. Idag hade vi varmast i Sverige med dryga 24 grader. SÅ skönt! Den här veckan får ni stå ute med många bilder - det växer så det knakar och det går inte att välja bort något av alla härliga sommartecken min man fångat i vår trädgård.  Hoppas att solen lyst lika skönt på er som på oss. :-)


Vår stjärnmagnolia i full blom för en vecka sedan - den här helgen är den faktiskt nästan överblommad. Underbart är kort! :-)


När Magnolian börjar falna kommer Alliumknopparna som spjutspetsar med löfte om snar blomsterfägring.


Vår kaukasiska förgätmigej 'Jack Frost' sprider sig friskt med sina förtrollande blå blommor - det får den gärna. :-)


Bokhäcken börjar äntligen grönska och ger lite välkommet insynsskydd.


Vintergrönans vackra vita blommor lyser upp ett skuggigt hörn på terrassen.

Inspirerande blogghörna


Bilder: Living Etc

Nu när lillflickans säng flyttat in i vårt arbetsrum och hon sakta men säkert tar över mer och mer av rummet är det snart dags för oss att börja inreda arbetsplats i en annan del av huset. Trots att vi lever i den bärbara datorns tidevarv och man egentligen kan slå sig ner var som helst är det skönt att ha en inmutad plats att sitta på. Då vi inte har ett helt rum över att inreda är det arbetshörna modell mindre som gäller. Hittade ovanstående bilder som ger härlig inspiration på hur det skulle kunna se ut beroende på vilken stil man föredrar. Vår blir troligtvis någonstans mellan den överst till höger och nederst till vänster. Resultat utlovas så småningom. :-)

The Laurent-Perrier Garden


The Laurent-Perrier Garden (bild: Crocus)

Om ungfär en månad, 19-23 maj är det dags för Chelsea Flower Show. En gigant på Chelsea är Tom Stuart-Smith som vunnit best in show hela tre gånger. Förra året vann han med vackra "The Laurent-Perrier Garden". En fantastiskt välkomponerad trädgård med många växter men minimalistisk i färg, bara olika nyanser av grönt och vitt. Växtlista hittar du här. Jag antar att arbetet just nu pågår för fullt inför årets utställning och ser med spänning fram emot vad världseliten inom trädgård snart ska visa upp för världen.



Zinkkar, 30-åriga avenboksträd och annat ljuvligt grönt (bild: Crocus)


Tom Stuart-Smith (bild: http://www.telegraph.co.uk/)

Fredagsmys - Pretty Beach House



Idag åker vi "Down under" för lite fredagsmys - närmare bestämt till det fantastiska hotellet Pretty Beach House beläget strax utanför Sydney. Tidsfördriv är inget problem - välj mellan poolhäng, strandliv vid hotellets privata strand eller ät gourmetmat med utsikt som heter duga. Efter en tur till nationalparken runt hörnet med smakprov på Australiens fantastiska natur och djurliv varvar vi ner i hotellets mer än inbjudande bungalows. Vill man fortsätta utomhuslivet erbjuds bad i den privata poolen. :-) Trevlig helg!


Bilder: The Coolhunter, Pretty Beach House

Laxdax


Bild från alltommat.se

Västerbottenlax med ljummen potatissalld och romsås
, se recept hos www.alltommat.se/. Denna goda laxrätt har jag blivit bjuden på hos mina snälla grannar. Det blir verkligen supergott att panera lax med västerbottenost! Gillas av alla åldrar - både 10 månaderstjejen och de två treåringarna åt med god aptit. Jag försökte upprepa succén hemma  men skulle vara effektiv och köpte färdigriven västerbotten. Det ska man inte göra, för att det ska bli bra måste osten vara finriven (som det står i receptet...). Än så länge får man väl nöja sig med utländsk färskpotatis  - även om jag sett svensk till det facila priset av 100 kronor hektot (eller var det till och med mer?). Kocka på!


Barnkammare med stil


Bilder från barnrummet Ohdeedoh, Flugsvampstryck från Etsy

Jag föll pladask för denna mysiga barnkammare som känns lite ovanlig med sin frånvaro av grälla färger och leksaksinferno. När den lille pojken (!) blir större ser det säkert annorlunda ut men fram till dess är det en plats för mys där både föräldrar och barn känner sig lika hemma. Inredningen inspirerades av det ursöta flugsvampstrycket från Etsy - där man hämtade den röda färgen. Väggarna är vita utom den fantastiskt fina och innehållsrika fondväggen med tapeten 'Circus silhouette' av Catherine Martin från Porter's paints. Den fina soffan är lika ovanlig som fin att se i ett barnrum och den spetsmönstrade taklampan följer också samma enhetliga stil och skänker karaktär. Bra jobbat! :-)

Gladsaker i april


1. Hyllan CASE av Tom Stepp för Zeta Furniture - 2. Ishinken Cool från Bodum (Bild: Bo Bedre) - 3. Pläd Kimara av Iiro A Ahokas för Marimekko (Bild: Elle Interiör) - 4. Vaserna Spectra av Cecilie Manz för Holmegaard) - 5. Salladsslunga från Eva Solo (Bild: Dansk Design) - 6. Tekopp från Indiska - 7. Tivolistolar av Verner Panton för Djob/Montana i nya färger (Bild: Bo Bedre) - 8. Lykta från Indiska - 9. Avlastningsbord Edland av IKEA

Här kommer ett kollage på saker som gör mig glad i april. Föga förvånande är det mycket fokus på vår och uteliv med några få undantag. Hyllan CASE är ännu en i raden av otraditionella bokhyllor som vi sett mycket av de senaste åren. Den här gör verkligen inte bort sig i sammanhanget. Tvärtom! Avlastningbordet från IKEA känns möjligtvis lite svårplacererat - men rätt placerat (bredvid en säng?) skulle det vara hur fint som helst.

Resten av prylarna får gärna följa med mig ut i sommar. Fina ishinkarna Cool från Bodum i glada färger får kyla isen till sommarens drinkar och regnbågsrandiga pläden Kimara håller mig varm kyliga sommarkvällar. Sommarens bukett pryder bordet i snygga pastelliga vaserna Spectra från Holmegaard. Fina på bordet är även tekoppen i fräsch färgställning och ljuslyktan från Indiska. Har aldrig känt något egentligt behov av en salladsslunga men med slungan i härliga färgen Spring Green klarar jag mig snart inte utan. Sitter gör jag gärna på klassiska stolen Tivoli av Verner Panton som nu kommit i vårigt rosa och olivgrönt. Jag tar några av varje. :-)

Vårtecken - vecka 5


Mina två körsbärsträd på väg mot blomning


Purpurapelns mörkröda blad har redan slagit ut

Tänk, nu har det gått hela 4 veckor sedan Viveca på Humlebacken startade vårteckenutmaningen. Jag tycker att det är lika spännande att varje måndag besöka olika delar av landet för att se hur långt våren tagit sig. Här nere i söder skulle man kunna tro att det är sommar om det inte vore för den kyliga vinden som envist dröjer sig kvar. Men, den syns ju inte på bilerna. Mina båda körsbärsträd är på väg att slå ut, Stella med vita blommor och Prunus "Accolade" med rosa. Mest av allt väntar jag på att min purpurapel ska blomma överdådigt med rosa blommor som en fantastisk kontrast till de purpurfärgade bladen som redan slagit ut. Ett annat vårteckan är att jag ofta dricker kaffe tillsammans med Malin och hennes fina familj. Kaffet serveras ur de superläckra muggarna, White Plain, från Royal Copenhagen. De är helt fantastiska att dricka ur, den ultimata kaffemuggen. Stjäla ligger inte för mig men skulle jag någon gång ta någoting så är det nog Malins muggar...så, kompis,  nu vet du var de är om de skulle sakna dem en vacker dag. :-)


De trevliga grannarna med de åtråvärda muggarna....

Drömlya i Lyon



Nu har jag hittat min drömbostad - igenl Vem kunde tro att världen vimlar av bostäder som det står "Malin" på? Inte jag i alla fall innan jag började blogga. Den här drömlyan ramlade jag över på fina Style Files. Lägenheten finns i Lyon och är proffsinredd av inredare från Hand - som har finfina meriter i sin inredningsportfölj. Den här bostaden är dock något alldeles extra med mycket vitt - utan att bli stelt, en fantastisk mathörna med blandade stolar  - som jag är så svag för - och en minst sagt schysst blandning av gamla och moderna klassiker. Även IKEA får vara med på ett hörn i detta hem där det inte snålats med slantarna. Ett gott betyg åt vår svenska stolthet. Hoppas ni gillar det lika mycket som jag. :-)


Bilder från Style Files

Odlingstips (med viss varning)


Jordärtskockor från landet och bild på jordärtskocksoppa från Arlaköket

I vårt sommarhus har vi sandjord och det skulle nog gå otroligt bra att odla sparris där. Men sparris behöver passas så det fungerar inte. Faktum är att vi har inte fått riktigt något att fungera, förrän nu. Jordärtskockor. Jag fick tio små knölar av en gullig arbetskamrat med orden "skyll dig själv om du stoppar ner dem någonstans". Förra våren petade vi ner dem i landet mellan potatisen och sommarblommmorna. Nu i mars-april har vi skördat kilovis med jordärtskockor. Överlycklig ringde jag min arbetskamrat för att tacka. Något uppgiven sa hon "vad bra att du gillar dem för du kommer aldrig att bli av med dem". Så kontentan är: Gillar du jordärtskockor och vill ha något lättodlat - kör på, men man ska kanske tänka sig för en eller två gånger innan man petar ner dem i rabatten i en villaträdgård. Skickar även med ett superenkelt recept på en god jordärtskockssoppa.

Fredagsmys - I det viktorianska London



Idag knackar vi på dörren till detta ljuvliga viktorianska trevåningshus i västra London. Här bor inredningsdesignern John Teall och visst är det lätt att se att han har inredning som yrke. Jag skulle gärna flytta in direkt. Vi skulle kunna hänga hela kvällen i hans fina vardagsrum och välkomnande kök - men nej, ikväll blir det party i London och förfesten har vi här. Vi gör oss i ordning i hans fräscha badrum och testar partykvällens outfit i hans generösa dressing room. Vill ha! Efter att ha slagit klackarna i taket hela natten är det skönt att sova länge i det mysiga sovrummet. Trevlig helg!


Bilder LivingEtc

Tävling hos Moderna 2:an



Vill ni vinna denna finfin trädgårdsbok med det lovande namnet "Stilrent utomhus"? Det vill jag! :-) Därför är jag med i tävlingen hos Moderna 2:an där vinsten är ett exemplar av denna inspirationsbok. Håll tummarna! ;-)

Twingly Blog Search link:http://inneoute.blogg.se/ sort:published Recent linking posts
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...