Inne & Ute
OM BLOGGEN  |  KONTAKTA OSS    

Utsikt från en säng


Vår nyfixade tavelvägg - eller "A tribute till IKEA" som man också skulle kunna kalla den då många av sakerna kommer därifrån.

När vi flyttade ut lillasysters spjälsäng för några veckor sedan påbörjade vi "Operation sovrumsmys". Tavelfantaster som vi är började vi med att fixa lite schysst utsikt från sängen i form av en tavelvägg i vilsam färgskala. Vårt sovrum är för övrigt det enda rummet i vårt hus som inte är vitt. Det har varit nära ögat flera gånger, men jag gillar trots allt den lite murriga tonen - det känns vilsamt, rofyllt och inbjudande precis som ett sovrum ska göra. :-)


Tavlorna kommer från husets gömmor; till vänster fotografier av Mikael Bertmar hämtade från vår egen guldgruva; i mitten en gammal utställningsplansch; till höger ritningar, daterade 1904 och 1905,  från pappas morfars studietid vid Tekniska skolan i Västerås.

Vårtecken - vecka 2


Bondpionens härligt röda skott och bedvid ett nästan lika rött skott på min trädpion. Kärlek!

Vi är inne på andra veckan i vårteckensutmaningen från Humlebacken. Nu är det nära här i Skåne! Hade jag kunnat hade jag spelat in alla vårfåglar som sjunger i omgivningarna, sånglärkan som drillar, skatorna som kraxande bygger bo och måsarnas hysteriska skrik. Den fantastiska och alltför korta tid mellan vårvinter och försommar närmar sig med stormsteg. Man kan nästan höra hur växterna laddar där nere under ytan och för varje dag tittar allt fler sorter fram. Jag tillbringar så mycket tid jag kan i trädgården. Har jag tur ropar min snälla granne Malin och frågar om jag vill ha kaffe - och det vill jag :-). Sen sitter vi där i solen och dricker kaffe och väntar på ännu mera vår. Livet på en pinne!


Mer vår, tranor som ropar i luften och nya gymnastikskor på stora tjejen.


Små solar i leran. I veckan tittade Tussilagon fram utanför häcken.

Minus tio - inte alls kallt


Vägghängt tidningsställ City Sunday och det golvstående tidningsstället In The Neighbourhood (Bilder: minus tio)

Många i bloggvärlden har liksom jag sett, imponerats av och fallit för det otroligt coola vägghängda tidningsstället 'City Sunday'. Det har verkligen alla rätt: modernt och retro på en och samma gång med sin böjda form som för tankarna till en stadssiluett. Extra kul var det därför när svägerskan berättade att en av formgivarna och grundarna till företaget "minus tio", Ingrid Svensson, är en nära vän. Hon tipsade mig om minus tios hemsida och väl där hittade jag fler lika fina produkter formgivna av Ingrid, Olle Wingård och Jonas Forsman.

Stolen 'Slim One' är enkel i sin form och samtidigt speciell - en tilltalande kombination. Med sina sparsamma mått är den perfekt för det lilla köket. Pallen 'Audrey' var kärlek vid första ögonkastet. Svårt att sätta fingret på vad det är, men den är smäcker och samtidigt rejäl. Stilsäker formgivning. Hyllan 'Clear Cut' är otroligt cool med sina strikta linjer och kombination av svart utsida och trären insida. Den ser dessutom väldigt användbar ut med sina fack. Gillar ni, liksom jag, deras produkter så ta en titt på minus tios hemsida - där kan ni bland annat hitta information om återförsäljare. :-)


Stolen 'Slim One, pallen 'Audrey' och förvaringsenheten 'Clear Cut' (Bilder: minus tio)


Tittut i holken!

 
Överst: Egg bird houses från J Schatz
Mellan: Från vänster, bild från Heal´s, Oooms och Vivara
Underst: Holk med webkamera från Weibulls

Så här års behöver våra fåglar någonstans att bo och den trendmedvetne fågelälskaren kan hitta massor av eleganta boningar till de små vännerna. Till exempel, vem skulle inte vilja bo i de urcoola äggfågelbona av J. Schatz? Om jag var en sparv skulle jag inte tveka! Eva Solo - alltid fina saker även till småfåglarna. Aruba från Vivara med sitt vackra skiffertak - här bor blåmesen ståndsmässigt! Lätt att hitta hem är det till holken från Oooms...och till sist, hur står det till där i holken? Med Weibulls prisade - årets trädgårdsprodukt 2009 - holk med webkamera kan du följa utvecklingen i holken.

Vet ni att utformning på holken som till exempel storleken på hålen spelar in för vilken art som vill häcka i den?  Vivara har bra koll på detta!


Fredagsmys - I BrooklynDå jag lider av en konstant New York-längtan beger vi oss idag till stadsdelen Brooklyn, närmare bestämt till konstnärskvarteren i Williamsburg. Konstnärlig är väl minst sagt vad man kan kalla denna charmiga lägenhet? Inredningen ser nonchalant ut, men är säkert noga uttänkt då en av lägenhetens innehavare är inredningsdesigner. Hans mål med inredningen är att den ska kännas personlig - och nog har han lyckats med det! Jag känner mig som hemma och slår mig gärna ner såväl i det lilla köket med fina hyllor som på den mysiga och prunkande balkongen. Kom in ni också! Då det blivit svalt på balkongen sitter vi en stund i soffan och njuter av de snyggt arrangerade tavlorna. När ögonlocken känns tunga sover jag gott i det mysiga sovrummet. Ni hittar väl ut själva? Trevlig helg!


Bilder: Apartment Therapy

Fredagsgourmet


Bild och recept från Recept.nu

Imorgon fredag bjuds det på lammytterfilé med brässerad savoykål. Receptet, som ni hittar här, innehåller färsk kål men det tror jag inte att jag hittar i affären så här års (kanske) så jag byter ut det mot favoriten savoykål. Curryn hoppar jag också över då jag tycker att den gör sig bäst i mer orientaliska rätter. Lammet bryner jag snabbt och sedan låter jag den steka klart i ugn (till 62 grader). Till detta och mycket annat som du vill dricka rött vin till rekommenderar jag en otroligt prisvärd och god Rioja, Lat 42 (nr 12679, 79 kronor). Testa den, du blir inte besviken! Smaklig spis!


Utmaning - Tre vinklar


En bild tagen från trappan på hallen/allrummet - numera lekrummet - på andra våningen.

"Mitt liv ur tre olika vinklar" - så heter den utmaning vi fick från fina bloggaren Proforma för ett tag sedan.

Det här är reglerna:
Välj ut en valfri plats i ditt hem och fotografera åt tre olika håll. Lägg ut bilderna med en liten beskrivning på din blogg och skicka sedan vidare utmaningen till sex olika bloggar. Länka till dessa bloggar och bloggen du fått utmaningen från. Gå in på vår blogg och lämna en kommentar när du gjort utmaningen. :-)

Eftersom maken just knäppt de otroligt fina bilderna ur olika vinklar på Kajsa och Kajsa i trappan så använder jag min konstnärliga frihet till att göra om reglerna lite. Mina bilder är tre bilder tagna från eller på vår trappa - som är en väldigt central del i vårt trevåningshus. Bilderna visar hur barnen på ett härligt sätt erövrar varje tillgänglig yta och gör den till sin egen - något att inspireras av. :-)


Kajsa & Kajsa (Marias & Malins) har under sina lekar förvandlat trappan till en buss som går till Costa Rica av alla ställen. :-)

Vi skickar vidare utmaningen till alla som känner sig manade att visa upp sitt liv ur olika vinklar. :-)


Ljuspyssel

Snygga ljusmanchetter i papper, något att göra själv? (Bild: Charles & Marie)

Min kära granne Malin tipsade mig om dessa snyggingar. Så alla hemmapysslare out there vad tror ni, är detta något man kan göra själv? Om man har en bra/snygg stans kan man nog göra egna. Själv har jag bara små stansar så det får nog stanna vid barnpyssel. OBS! Man måste ha glas kring värmeljuset när man trär på sin ljusmanschett...Annat ljuspyssel hittade jag hos BHG (se undre bilden), det passar bäst till jul men man kan ju tejpa på allt möjligt fint på ljusen. Nu till påsk kan man ha gula ljus och tejpa fast lite kycklingar (bokmärken då) och annat påskigt. Fjärdar går nog bort, det brinner för bra :-). Har du inte fått nog kan man köpa  ljuspyssel på Panduro (VARNING! Ett besök här tömmer plånboken och fyller skåpen). Pyssla på!Vårtecken - vecka 1


Resultatet av helgens planteringsarbete: Penséer blommar både på fram- och baksida (på andra sidan planket bor bästa grannen Maria)

Vi har hakat på Viveka på Humlebackens vårteckensutmaning som börjar den här veckan. Varje måndag ska vi publicera bilder på färska vårtecken från trädgården - och vårtecken kan man ju inte få för många av så här års. Först ut från oss är några söndagsbilder från trädgården i Lund som plåtats av maken (Malins). Vi hoppas på mycket sol i veckan så att vi kan bjuda på ännu mer grönt nästa vecka. :-)


Allium 'Purple Sensation' växer upp bland förra årets jättedaggkåpor


Kärleksörtens - Sedum 'Matrona' - blad börjar ta form


Klätterhortensians gröna knoppar

Molinders sköna hemSom slavisk Room Service-tittare har jag såklart mina favoriter i deras inredarstall. Nummer ett genom åren är utan tvekan Susanne Molinder. Jag blev blev därför glad när jag fick tillfälle att kika in i Susannes egen lya via ett reportage i Sköna Hem - och jag blev inte besviken. En fin röd tråd löper genom hela lägenheten i form av en enhetlig färgskala  vackert kryddad med personliga tillhörigheter från när och fjärran. Min favorit är nog matplatsen med specialbyggt bord i valnöt, second hand-stolar och tapet från Bangkok (!). Det är bara att än en gång konstatera att Susanne har en stilkänsla värd beundran. :-)


Bilder: Sköna hem


Trädgården i mars


För och efter gräsklippningen. Zappa undrar var allt det goda gräset tog vägen.

Här söderöver har det varit superhärlig vår i två dagar och jag har skyndat ut i trädgården för att göra det som måste göras...Det jag gör i mars är: Klipper ner prydnadsgräs, drar det första ogräset, gödslar häcken med kogödsel, alla  prydnadsträd får benmjöl sen klipper och putsar jag lite på det som behövs. Det går faktiskt ganska fort (liten trädgård) så jag får massor av tid över till det viktigaste: NJUTA av solen och alla fina vårblommor!

Fredagsmys - I trädgården


Bild: Living Etc

De senaste dagarna har vädret visat sig från sin allra bästa sida här i Skåne. Solen har flirtat flitigt och det har varit vår i luften. Vädret och Marias smarriga grillrecept från igår får mig att längta efter långa sommarkvällar i det gröna med mat, dryck och mycket prat i goda vänners lag. Ikväll fredagsmyser jag därför i den här otvungna skogsgläntan med kulörta lyktor och drömmer om sommaren med ett glas vin i handen. Slå dig ner du också - vi har gott om plats och kvällen är lång... Trevlig helg! :-)

Sugen på konst?


Konst i urval (Bilder: Supermarket)

Går du i konsttankar? Har du ett hål på väggen som behöver fyllas? Fina nätbutiken Supermarket har mycket att erbjuda. Det mesta går att få hit över Atlanten - men tyvärr inte riktigt allt. Urvalet är dock ändå så stort att det räcker och blir över och priserna på det stora hela riktigt humana - även med vår urholkade svenska krona. Ta en titt i deras nätgalleri och se om det finns någt som passar. :-)

Uppdatering: Kollade upp vad som gäller för tull. För varor med ett värde upp till 300 kronor behöver inte tull betalas - vilket gör att många av Supermarkets fina tryck kan köpas tullfritt. Frakten varierar, men verkar ligga på mellan 5-10$.

Grillad entrecôte med svartpepparsmör


Bild från alltommat.se

Ja, står man bara ut med pillet att blanchera (koka upp i vatten) pepparkornen 15 gånger så är detta en riktig höjdare. Man behöver bara ta lite, lite vatten, så går det riktigt snabbt. Detta gör man för att ta lite udden av det starka i pepparkornen - men, det är verkligen värt besväret! Svartpepparsmöret blir fantastiskt gott till köttet (och grönsakerna). Snåla inte heller med grönsakerna, de går åt. Länk till receptet här. Till detta rekommenderar jag en Sydafrikans shiraz, Black Granite (nr 22059, 79 kronor) eller Stellenzicht Golden Triangle Shiraz (nr 22095, 110 kronor). Snart helg!

Tävling hos Inspirera MeraJag är med och tävlar om en fin påskhöna från Cult Design hos Inspirera Mera. Har du liksom jag ont om påskpynt i skåpen så har du en chans att utöka förådet här. Lycka till! :-)

Twingly Blog Search link:http://inneoute.blogg.se/ sort:published Recent linking posts
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...