Inne & Ute
OM BLOGGEN  |  KONTAKTA OSS    

Medelhavet - på Österlen


En mysig fikaplats under en stor pil som på något underligt sätt lyckas kännas exotisk på Österlen. Hängande färgsprakande pelargoner pryder en traditionell korsvirkesvägg.

I måndags packade vi in oss i bilen och tog den korta vägen till Medelhavet - närmare bestämt till Apotekarns medelhavsträdgård i Simrishamn. Väl kamoflerad på en innergård i stadens hjärta finns denna medhalvsoas. Runt en stor grusbelagd yta övervakad av en stor pil - som känns märkligt exotisk i detta medelhavssammanhang - trängs både välformade buxbomshäckar, pergola med blåregn, manshöga fikonträd och en prunkande balkong utöver det vanliga. Utöver alla trädgårdsgodsaker erbjuds även fika i pilens skugga, växtbutik och fint lergods från Marocko. Känns Simrishamn långt bort kan ni få en doft av Medelhavet i boken Medelhavsträdgård på svenska som är skriven av trädgårdens innehavare Peter Englander - en mycket inpirerad och inspirerande man. Ha det gott i sommarvärmen! :-)


Välformade buxbomshäckar ramar in både växtlighet och vatten. Ingången till blåregnspergolan vaktas av terracottalejon.



En skuggig och prunkande balkong utöver det vanliga.


Köpsugen? Här finns både goda kakor, fint lergods och växter i massor.



Vykort från Blå huset i Borrby


Här väntar vi på att det ska öppna. (Privata bilder)

Årets första Österlenutflykt gick till Simrishamn och goda vänner som lånat ett hus på första parkett nere vid hamnen. Nice! God mat, spel och trevlig sällskap - perfekt inledning på semestern. På morgonen stuvade vi in oss i bilarna och gav oss iväg till Blå Huset i Borrby. Här finns det lilla extra för den trädgårdsintresserade - de säljer finfina saker i sin lilla butik både trädgårdsredskap och hantverksprylar. Återkommer med ett inlägg på det jag fick med mig därifrån! Efter shoppingen kan man ta en promenad i den fantastiska trädgården, jag skulle kalla den "svensk blandträdgård med många roliga växter". Det finns även ett kafé där man kan köpa kaffe och kakor som man sedan tar med sig ut i trädgården där det finns sittplatser lite varstans. Absolut värt ett besök!



Härligt ljuvligt mycket och stort!


Inte förrän jag kom hem såg jag hur perfekt huset speglade sig i kulan - coolt.


En av mina trädgårdsdrömmar - en grusad gång kantad av kryptimjan.

Fredagsmys - På semester



Så här på sista (!) arbetsdagen inför semestern dras ögonen lätt till semesterparadis. Därför fredagsmyser vi idag i denna vitmålade danska stuga belägen på Själlands västkust. Hemmets innehavarinna är inredare och hon har gjort ett bra jobb. Det är lätt att trivas på den vackra uteplatsen - snyggt möblerad med uttrycksfulla möbler och enkla krukor på rad. Den knotiga träbänken har härlig karaktär och rymmer mer än en. Det mysiga köket - med en skön blandning mellan gammalt nött och nytt modernt - inspirerar till god matlagning. Den som vill slår sig ner i gungstolen och trivs en stund. Här är så mysigt att jag tror att vi slår på stort och stannar hela helgen! Trevlig helg! :-)


Härligt kök och matplats med ett rustikt bord och finfina platsbyggda bänkar.


Ett skönt stilmixat vardagsrum som inbjuder till umgänge. (Bilder: Bo Bedre)

Grillade getostpaket


Parmalindad getost (bild privat).

I Monica Ahlbergs kokbok "Monicas bästa menyer för sommmaren" hittade jag ett recept på "Parmalindad chèvre". Man tar getost (jag köpte en smal liten rulle) och lindar skivor av denna med parmaskinka. Det är bra om man täcker osten helt utan att det blir tjockt (jag delade skinkan på längden). Sedan steker man dem snabbt på ganska hög värme (kan också grillas). Det hela serverades med brödskivor (hos oss: goda Vale från ICAs bake off) som fått steka i olivolja tillsammans med rucolasallad, hackade dadlar och rostade pinjenötter.  Enligt ursprungsreceptet ska man droppa över lite balsamvinäger men jag tycker att det passar bättre med crema di balsamico (sån man kan köpa på ICA). Vi åt detta som en lättare kvällsrätt men den fungerar också bra som förätt, tycker jag. Mängderna i ursprungsreceptet (4 personer) är 300g chèvre, 9 långa parmaskinka, 9 dadlar. Enkelt och gott!

Sommarblogg


Sommarkänsla i massor! (Bild: Style Files)

Nu när Maria kan se fram emot tio (!) veckors semester och när jag på fredag stämplar ut inför sex härligt lediga veckor kommer även bloggen i semesterstämning. Vi stänger inte bloggfabriken helt - men inläggen blir troligtvis mer sporadiska och med lite mindre inredning och mer vykortskaraktär. Kanske får vi en glimt av Marias Italienresa och av våra (förhoppningsvis) lata dagar i stugan på Bjäre? För er som inte gillar sommarformatet - ha tålamod... När hösten närmar sig återkommer vi i gammal god form - men dit längtar vi inte! För att sparka igång sommarkänslan bjuder vi idag på ett vykort från gårdagens födelsedagsfirande på Ystad Djurpark. Ha en härlig sommar! Det ska vi. :-)


Ettårsfirande på Ystad Djurpark


Hipp hipp hurra


Kuddfodral Tivoli från Spira, jordgubbstårta från Bombadill, haklapp Moln av Gunilla Axén för Färg & Form, babyskallra från Ingeborg och dinosaurier (Bilder: Inredning etc). Ryggsäck Kånken Mini från Fjällräven, akrylhylla Curiosity Box från Hay, leksaksbil Streamliner från Playsam och väggklockan Talulah the Toucan av George Nelson (Bilder: Hay shop).

Idag säger vi "Hipp hipp hurra" och firar vår söta, go'a och mycket målmedvetna solstråle Ebbas första födelsedag. Stort grattis till dig, vår stora lilla tös! Hoppas att du gillar sakerna mamma har valt ut till din önskelista. Kanske har du redan fått någon av dem i ett paket nu på morgonen... :-)

Tävla hos Skönt Hemma



Ni har väl inte missat tävlingen hos Skönt Hemma där ni kan vinna den snygga kudden Mademoiselle av Lisa Bengtsson för Mairo? Jag skulle vilja var sportslig och önska er lycka till - men jag vill väldigt gärna ha den själv... ;-) Må bäste man/kvinna vinna! :-)

Fredagsmys - Midsommar på stranden


Dukat till fest!

Idag har vi midsommarfest hos min kära syster i Danmark. Det kan tyckas en smula konstigt att lämna landet på den svenskaste av högtider - men en somrigare och vackrare festinramning är svår att hitta. Vi bänkar oss vid långbordet under fruktträden och njuter av nubbe, kall öl, silllunch och havets närhet. Om regnet kommer söker vi skydd i den mysiga strandstugan. Det finns gott om plats på de hemsnickrade bänkarna. För de som vill blir det lekar på stranden. Vem vinner sandslottstävlingen? Den som hellre vill se på kan slå sig ner i de skönt slitna adirondackstolarna på första parkett. Föredras liggläge rekommenderas hängmattan starkt! Ha en härlig midsommarhelg! :-)


Strandstugan inifrån och ut


Fredagsmys på stranden (Bilder: privata)

Glad midsommar!


Bilder från förra årets midsommarfirande utanför Vadstena. Sillbilden från www.abba.se.

Just nu inbjuder vädret inte till något klassiskt midsommarfirande men det är ju en hel dag kvar. Jag vill passa på att slå ett slag för Abbas 5-minutersill. Lätt som en plätt även för oss som inte vet hur man får en sillfilé skinnfri...Här kommer ett sillrecept med sting, "senaps och pepparrotssill". Vi hinner fortfarande. Ha en fin midsommar!

Kids Love Design


Caterpillar, Spoon, Deskhouse och Drum från Ninetonine (Bilder: Kids Love Design)

Kids Love Design heter en fransk webbshop som säger sig tillhandahålla de senaste och coolaste samtida möblerna och accessoarerna för barn. Jag måste säga att de lyckas - SÅ mycket fint - men smakar det så kostar det... Här ser ni några exempel på vad som erbjuds. Produkterna från spanska Ninetonine andas kvalitet och många av dem har flera användningsområden. "Spoon" är exempelvis både hängare och hylla och "Deskhouse" är koja och skrivbord i ett. Skorstenen används som pennställ. Smart! Bilden nedanför visar urfina kuddar från franska Muusa som gärna hade fått pryda våra barns rum. Helikoptern är så retrofin att den kan flytta in även i vuxenrum utan att skämmas för sig. :-)



Bambi, Piou och Helicoptère från Muusa (Bilder: Kids Love Design)

Bröllopsbloggning



För två veckor sedan höll vi namngivning för minsta dottern och jag (Maria) och Thomas (med h) passade då på att gifta oss. Bästa bloggkompisen Malin och hennes snälle Tomas ställde upp som vittnen. Malin agerade även personal shopper, inredare och lånade ut attiraljer till dukningen. Tomas fick vara bröllopsfotograf med finfina bilder som resultat. Vet inte hur vi skulle klara oss utan dem?? :-) En snabb sejour på rådhuset och sedan fira med champagne på Grand Hotel, jättemysigt! Väl tillbaka hemma väntade släkten och mer champagne. En fantastisk dag! När man gifter sig så här förväntar man sig inga presenter men det har dykt upp ändå. Så jag tänkte visa lite av alla fina saker vi fått (så blir det lite inredning också i det här inlägget...).



Kanna från Guzzini, skål från Matteus samt serveringsgafflar från Sagaform. Presentkort på Cervera som kommer att omvandlas till en blå ittala Maribowl. Små skålar från Matteus och ett fågelbad. En Bengt & Lotta ljusstake från Klippans Yllefabrik. Orrefors snygga Ceremony ljusstakar. Blommor och vin!

Lisa Perrys sköna NY loft



Förra måndagen visades svenska Filippa K:s stilsäkra inredningsstil här på bloggen. Den här måndagen är det en annan kläddesigners tur att visa upp sina kunskaper i inredning. Damen i fråga heter Lisa Perry - och att döma av det här minst sagt schyssta och spatiösa New York-loftet gör hon lika bra ifrån sig på klädfronten som när det gäller inredning. Hennes övervägande vita hem med härliga färgklickar, snygg konst och retrovibbar vinner mitt stora gillande. Min favorit är sovrummet. Så enkelt och snyggt - utan att bli trist. Spegeln, tavlan över det låga sideboardet och blomapplikationerna på den i övrigt vita sängen som kul detalj. Så snyggt! :-)


Bilder: The Style Files

Bokhyllor - "Out of the Box"


Bokhyllan Opus Incertum av Sean Yoo för italienska Casamania

Min lika uppmärksamme som utmärkte kollega Uffe har lagt märke till min faiblesse för ovanliga bokhyllor. Generöst tipsade han därför om några skönheter som jag måste dela med mig av. Favoriten är Opus Incertum från Casamania. Tillverkad av tålig propylen - är den så tålig att den kan användas såväl inne som ute. Ursnygg som rumsavdelare - med eller utan innehåll. Scrolla ner för fler skönheter... :-)


Gott om plats och tummen precis där den ska vara? Gör en bokylleinstallation à la Job Koelewijn (Bild: Knaw)


Slutligen några av mina egna favoriter: Ursnygga rumsavdelaren/bokhyllan Double Access shelf av Inga Sempé för David Design. Finns även i vitt. (Bild: Finnish Design Shop) och...


... Melody från MDF Italia (Bild: Svenssons i Lammhult) och något mer överkomliga House från Bolia.

Fredagsmys - I Miami



Idag är det dags för lite lyxigt hotellmys igen. Eftersom den svenska sommaren inte visar sig från sin bästa sida ger vi oss av till det betydligt mer solsäkra Miami. Vi hittar vår destination, Mondrian South Beach, på prima läge, granne med havet och bara minuter från Miamis hetaste nöjesliv. Vårt hotell är inrett av en av världens mest eftertraktade designers, holländaren Marcel Wanders. Sin vana trogen har han inrett i en stil som inte ber om ursäkt för sig - en blandning av barockt och raka linjer, svart-vitt och färgstarka accenter. Inspirationen är hämtad från ett slott i sagornas värld. På dagen hänger vi i det mysiga området med knallröda barockmöbler, enorma mattor à la Orienten och ett hav av mjuka kuddar. På kvällen sveper vi partyklädda ner för den minst sagt pampiga trappan och hänger sedan i baren i vitaste vitt, upplyst av oversized lampor i guld. Någon som vill hänga med och leka Askungen? :-) Trevlig helg!


Bilder: Mondrian South Beach och Marcel Wanders

Fläskfiléspett med 2 såser


Fläskfiléspett med två såser (bild från www.alltommat.se).

I helgen som gick var vi bortbjudna till goda vänner  och de bjöd på grillat, fläskfiléspett med två såser. Jättegoda såser med grillad hel vitlök som pricken över i:et! Vår treåring åt bara grillad vitlök... Om man inte vill/orkar göra spett kan man grilla fläskfilén hel och sedan skiva upp den - precis lika gott. Till efterrätt fick vi en helt fantastisk pannacotta, smaksatt med både kardemumma och koriander (svagt) - om jag kommer över receptet lovar jag att dela med mig till er. Till fläskfilén rekommenderar jag KWN Pinotage (nr 2029), 73 kronor. Ha en bra helg!

Twingly Blog Search link:http://inneoute.blogg.se/ sort:published Recent linking posts
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...