Inne & Ute
OM BLOGGEN  |  KONTAKTA OSS    

Klättra och kläng!A. Hjälmböna B. Slingerkrasse C. Vit klockranka D. Rosenböna (Bilder från www.odla.nu och www.raravaxter.com)

Det har efterlysts lite fina ettåriga klättrare så här kommer några förslag. Hjälmböna, liten (c:a 1 meter hög) med rosa väldoftande blommor och mörkt gröna blad med lila inslag, blommar på sommaren. Slingerkrasse 'milkmaid',  1,5-2 meter hög, denna skönhet växer krafigt om den får bra med näring och blommar med krämvita blommor från juli till oktober. Vit klockranka, också den väldoftande, 2-3 meter hög och blommar från juli och framåt.  Rosenböna ' prizewinner', röda små blommor c:a 2 meter hög och blommar juli till oktober. Kan inhandlas hos tex Rara Växter eller  Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik.  Själv tror jag att jag ska blanda ut mina nysatta perenna klättrare med några milkmaid...


Lapptäcksbyrå


Byrån Collect från WIS Design (Bild: Annika Silver )

Kan inte riktigt bestämma mig för om den här byrån är kanon eller kalkon. Jag vet att jag inte vill ha den hemma - men i en miljö som den till vänster i inlägget nedanför skulle den vara riktigt cool. Hur som helst tycker jag att lapptäckstänket känns så aktuellt och extra spännande när det genomförs i form av en byrå att den förtjänar en plats i bloggen. Byrån heter Collect, kommer från WIS Design, och visades på möbelmässan IMM i Köln.

Fredagsmys - Trevlig helg!


Inbjudande, eller hur? (Bild: www.dominomag.com)

Vill välkomna en välbehövlig helg med lite mer mys än det förra inlägget som var kallt och hårt. Visst känner man säg välkommen att slå sig ner i de här inbjudande miljöerna? Skönt bohemiskt, men ändå genomtänkt. Långt ifrån hur vi har det hemma, men vem har sagt att man inte kan uppskatta olika stilar? Tyvärr är det inte så lyckat att blanda för många stilar i ett hem. Behöver fler hus... :-)

Spara eller slösa? Tema glas


1. Bordet Oscar från Glas Italia - DYRT! (prisuppgift saknas) (Bild: www.branschnyheter.se)
2. Sofie Refer - Mega Bulb från 95% Danish - 112 GBP (Bild:
www.bouf.com)
3. Bordet Torsby från IKEA - 1695 kr (Bild:
www.ikea.se)
4. Lampan Lisa från Bolagret - 299 kr (Bild:
www.bolagret.se)

Idag bjuder vi på "fredagsgodis" i form av en "Spara eller slösa" på det trendiga temat glas. Noterade att fantastiska bordet "Oscar" designat av pålitliga Pierre Lissoni för Glas Italia kammat hem inte mindre än fyra priser på Interior Innovation Award 09 i Köln. Är normalt inte särskilt svag för glasbord, men det här var coolt. Häromdagen ramlade jag över den finfina lampan Sofie Refer - Mega Bulb från 95% Danish - otroligt snygg i all sin enkelhet. Tänkte genast att jag måste dela med mig av mina nyfunna kärlekar här på bloggen. Jag blev samtidigt lite trött på mig själv som alltid fastnar för så dyra saker. Därför tänkte jag vara lite generös och även bjuda på lite billigare alternativ inom samma tema. Det är ju tyvärr bara att inse att de flesta - liksom jag - oftast måste välja spara-alternativet. Bordet Torsby från IKEA är inte alltför långt ifrån till en betydligt billigare prislapp och lampan Lisa från Bolagret "pimpad" med en snyggare glödlampa lyser upp vilken mörk vrå som helst utan att göra bort sig.

Väggrafiksmani


Fin interiör med väggrafik 'Fashion no 2027' från Firm Living (Bild: Easy Living Magazine)

Åh, vilken fin bild; väggfärgen, Eames-stolen som bryter av, klockan, lampan, retroskrivbordet och inte minst väggrafiken 'Fashon no 2027' från Ferm Living. Blev inspirerad av Marias pall och det här snygga reportaget från Easy Living Magazine och klickade hem två nya wallies som snart landar i en brevlåda nära mig. Vilka? Svaret på det tillsammans med resultatet kommer snart i bloggen - om inte blev det ganska misslyckat... ;-)

Kärlekspippi...


Kyckling med italienska smaker (bild från www.ica.se)

...är ett rätt fjantigt namn på en annars väldigt god maträtt. Den var med i decembernumret av tidningen Buffé, ni kan hitta receptet  här.  Jag vet inte om det går, men det hade varit bra om man kunde bryna kycklingen först och sedan fylla dem med ost. Då stannar kanske osten kvar i kycklingen. Annars lättlagad och jättegod med italienska smaker. Tänk på att det är 6-8 portioner, det blir ganska mycket. Till detta tycker jag men kan dricka en svulstig Chardonnay från Australien. Kocka på!


Pall pryder sin plats

Vitmålad pall från IKEA försedd med vit färg och Wallies i form av blommor.

Jag köpte en pall ("Bekväm") på IKEA och piffade upp den med lite vit färg. För att göra det hela ännu roligare köpte jag några Wallies från Little Fairies och klistrade på pallen. Nu pryder den sin plats i barnrummet och ägarinnan är mycket nöjd. Wallies är ett slags klistermärke man kan sätta på väggar, dörrar eller möbler. De är lätta att arbeta med och kan lätt flyttas på om man vill det. Min absoluta favorit är "Walk this way" av  elly nelly (Elaine & Nell Oliver, mor och dotter) - jag vet bara inte var jag ska ha den. Men varför låta en sådan bagatell hindra mig?


Bygglov - gör tvätten till en lek


En tvättstuga som gör mig glad (Foto: Sto-Cph, www.tv4.se)

Bygglov besökte igår Västervik för att göra om två gamla "skräprum" som en riktig samlarfamilj fyllt till bristningsgränsen. Det ena rummet skulle bli en tvättstuga och det andra rummet skulle inhysa arbetshörna och mycket förvaring. Inredaren Mija Kinning gjorde den här gången verkligen sitt jobb. Förutom de svarta vitvarorna - jag föredrar vita - är det en tvättstuga helt i min smak med vitt som bas kryddat med svart och knalliga kulörer - i det här fallet gult. Belysningen, spotlights på skena, och golvet, ett ljusgrått epoxygolv, som är konsekvent använt i båda rummen känns helt rätt i miljön. Även arbetsrummet blev enkelt, fint och funktionellt med massor av dold förvaring. Gillar du, precis som jag, skrivbordet? Här bjuder TV4 på ritningen. Med beröm godkänt för hela paketet och jag måste erkänna att jag är lite avis på alla förvaringsutrymmen och den generösa tvättstugan. Missade du programmet kan du se det igen på lördag kl 11.30. Det kan också ses i TV4 Replay.


Kombinerat arbets- och förvaringsrum. (Foto: Sto-Cph, www.tv4.se)

Hälsningar från Brafab och sommaren


Fåtöljerna Tudor från Brafab (Bild: www.branschnyheter.se)

Äntligen ett tecken på att sommaren så småningom är i antågande kom när Brafab presenterade sina nyheter inför sommaren 2009. Den rådande trenden - att gränsen mellan inne- och utemöblemang suddas ut - fortsätter även i år. Fåtöljerna Tudor som finns med bland årets nyheter är tillverkade i konstrotting. Den rundade formen ser inbjudande ut, personligen tycker jag dock att det vore snyggare utan metallmedarna  - kanske finns det någon praktisk aspekt inblandad. Hur som helst känns det härligt att få en föraning om sommarens uteliv. :-)

Hus & Hem - Ordning & reda


1. Blommiga plåtburkar, House doctor (Bild: www.housedoctor.dk)

2. Plåtburkar för tvättmedel, House doctor (Bild: www.housedoctor.dk)

3. Väska för returflaskor, Derrière la porte (Bild: www.decovente.com)
4. Bastkorg, Afroart (Bild: www.afroart.se)
5. Plastkorgen "Tubtrug" (Bild: www.stockhome.se)
6. Leksaksväska, Kalikå (Bild: www.kalika.se)
7. Trådkorg Korbo Classic 24 (Bild: www.inreda.com)

 
Eftersom vi nu är inne på förvaring och IKEA-Ingvar inte ger oss några pengar för att göra reklam för hans produkter - än ;-) - vill vi passa på att tipsa om att det även finns andra förträffliga tillverkare av förvaringsdon. Tidningen Hus & Hem har i senaste numret, nr 2, 2009, en ordning-special och jag tänkte dela med mig av mina favoriter från detta reportage. De fina blommiga plåtburkarna från House doctor har fint lapptäcksmönster och är lite speciella utan att gå över gränsen. De, liksom de fina tvättmedelsburkarna med texten "White" respektive "Colour", finns att köpa hos Romeda. Den coola franska flaskpåsen finns i trendigt gult hos inreda.com. På samma ställe säljs stilfulla trådkorgen Korbo - otroligt snygg att förvara ved i. Båda produkterna reas just nu - så passa på. :-) Den fina bastkorgen finns till försäljning hos Afroart och Barnboet säljer den roliga leksaksväskan - dock endast i rosa. Sist men inte minst den numera klassiska plastkorgen Tubtrug som finns att köpa i flera storlekar och färger bland annat hos Villaprodukter.


Pyssel med pyssel!


En vitmålad "snack" med diverse pyssel + de två pärlburkarna

För att reda bot på en frustrerande jobbig pysselhylla som dessutom bara rymde hälften av pysslet tog vi oss till IKEA (=himmelriket för den som behöver småförvaring). Vi införskaffade en  "Snack " som väl hemma försågs med lite vit färg. De utrymmeskrävande runda pärlbukarna byttes till fyrkantiga plåtburkar (också IKEA). Locken till burkarna försågs med pärlor motsvarande innehållet i burkarna (limmat med lock-tight). Numera är det ordning och reda på pysslet och allt finns på samma plats! Den som orkar kan pärla bokstäver i snygga färger och limma "PYSSEL" på lådan.


Medelhavsträdgård på svenska


"Medelhavsträdgård på svenska" av Peter Englander (Bild: www.cdon.com)

En av många fina julklappar förra året var boken "Medelhavsträdgård på svenska" (2008). Den är skriven av Peter Englander vars passion för trädgård var så stark att han flyttade med sin familj från Värmland till Skånes Österlen för ett gynsammare odlingsklimat. Boken är inspirerande och kryddad med såväl vackra bilder som handfasta tips på hur man anlägger en medelhavsträdgård i vårt klimat. Jag har nästan lust att dra ett streck över alla tidigare trädgårdsplaner och istället bygga en pergola med blåregn, riva bort trädäcket och lägga patinerat marktegel, bygga vitkalkade murar och odla bougainvillea, mandelträd och pelargoner i terrakottakrukor. Riktigt så långt kommer vi kanske inte att gå, men jag vågar lova att ett litet medelhavsinspirerat trädgårdsrum ska klämmas in och att det blir minst en resa till Peter Englanders medelhavsträdgård "Apotekarns trädgård" i Simrishamn i sommar - bildbevis utlovas.

Mattips: Lax och grönsaker i krämig ajvar


Bild: www.ica.se

Vill tipsa om denna goda rätt från senaste Buffé som vi lagade igår: Lax och grönsaker i krämig ajvar. Lättlagat, vackert och fräscht med lax och mycket grönsaker - precis som det ska vara. Fick väl godkänt av maken och sådär godkänt av äldsta dottern - så länge hon får ha ketchup på så går det mesta ner. ;-)

Solens mat


Solens mat kan inhandlas på Adlibris. Olivoljan kan inhandlas på ICA. Denna gräsiga och peppriga olivolja rekommenderades av Bo Hagström vid en föreläsning hos munskänkarna i Lund - jättegod. (Bild: Maria)

Tänk dig Italien - soligt, varmt, ett bord med rödvitrutig duk och en bastklädd vinflaska. Du sitter i skuggan och har beställt in en Cervello d'abbacchico - det låter ju så gott! Tja, det hade du kanske inte gjort om du haft boken "Solens mat - en matreseguide till Italien" av Bo Hagström i din hand. In kommer nämligen en ragu på hjärna från dilamm.  Boken införskaffades som en present till några goda vänner men när jag bläddrat lite i den kom jag på att den nog passade bättre i min egen bokhylla. För precis som titeln lovar "Solens Mat - En matreseguide till Italien" - så är boken just en en matreseguide och ingen receptbok. Du får massor av tips på vad du ska köpa och var, både mat och vin. Boken täcker regionerna Toscana, Umbrien och Lazio och ger dig de detaljer du behöver för att göra en matresa à la TV-programmet "Solens mat". Bo Hagström har blivit min favorit TV-kock, inget skrik och stök, bara italiensk mattradition, bellissimo! Vännerna då? De får en kokbok av Paolo Roberto istället, "Mina fastrars mat" .


Jag har placerat min blogg i Lundbloggkartan.se!

Stacked hyllsystem


Hyllsystem Stacked från jds architects (Foto: Svenssons i Lammhult)

Här kommer ännu en bokhylla som säkert kan få ordningssamma bibliotikarier att gå i spinn. Snyggt så det förslår är dock hyllsystemet Stacked från JDS Architects. Systemet består av moduler i tre olika storlekar som sammanfogas med hjälp av clips. Hur slutresultatet blir är helt upp till var och en - kombinationsmöjligheterna är stora. Är väggarna hemma fulla? Sätt den mitt i rummet - en idealisk rumsavdelare.


Twingly Blog Search link:http://inneoute.blogg.se/ sort:published Recent linking posts
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...